Beszámolók · Események

Ezt hallottad? Veszelszki Ágnes járt a PKE-n

A december 13-ai szerda élménydús nap volt a magyar szakosok számára. Délután dr. Veszelszki Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének docense tartott előadást, amellyel kezdetét vette a VI. Nyelvmentor program. Az előadásának címe Médiatudatosság és digitális intelligencia az álhírek korában.

Az előadásról az első, a második és a harmadik szó, amelyik eszembe jut: pazar. Pörgős. Velős. Igazán érdekfeszítő előadást hallgathattunk, amely a mindennapjainkhoz hasznos információkat nyújtott. Felhívta a figyelmünket arra, hogy manapság a forráskritika, az információk tudatos kezelése elengedhetetlen kompetencia. Mindannyian találkozunk álhírekkel, az internet tele van megkérdőjelezhető, hamis információval, és mivel nincs semmilyen felsőbb szerv, amely büntetné a hamis hírek terjesztését, mi kell megítéljük a cikkek hitelességét.

20171213_141355

Íme néhány tipp a felismeréshez: ellenőrizzük az URL-t (megtéveszthetnek utánzatokkal, pl. index.hu – index.blog.hu), keressünk rá, hogy más oldalakon is megjelenik-e a „szenzáció”, figyeljük meg a nyelvi hibákat, a megfogalmazást, a tördelést stb.!

Rettenetes(en izgalmas) elméletet hallhattunk a filterbuborék kapcsán: a közösségi oldalak preferenciák szerint jelenítenek meg tartalmakat, reklámokat számunkra, amely egyrészt jó, hiszen olyan dolgokat látunk, amelyek érdekelnek minket (így az oldalt is több ideig használjuk), de ez azt is jelenti, hogy bezárnak minket a saját érdeklődési buborékunkba. Idővel pedig azt képzeljük majd, hogy az egész világ ugyanúgy gondolkodik, mint mi, így nem fogadunk el más véleményt, nézőpontot.

A tanárnő humorral fűszerezte előadását, de példákkal is szolgált, hiszen két komoly csoportosítás/definíció között megnéztünk álhíreket, reklámokat.

20171213_142304

Végezetül olyan oldalakat ajánlott, amelyek az álhírek leleplezését segítik. Ilyen például:

http://www.factcheck.org/

https://www.snopes.com/

https://www.truthorfiction.com/

 

Érdemes megnézni Veszelszki Ágnes blogját is:

http://www.veszelszki.hu/

 

Pikó Stefánia

Hozzászólás