Uncategorized

„Levegővétel” Kárpátalján napjaikban

Beszámoló dr. Hires-László Kornélia vendégelőadásáról

Dr. Hires-László Kornélia, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének docense tartott előadást a Partiumi Keresztény Egyetem Janus Pannonius Szakkollégium Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Műhelyének és a Start – Tanácsadó és Továbbképző Irodának meghívására.

Az előadás során a kárpátaljai magyar fiatalok mindennapjairól osztotta meg gondolatait és tapasztalatait. Ez a téma különösen fontos és aktuális, hiszen a fiatalok jelentik a jövőt, és életük mindennapjai mélyen befolyásolják a régió jövőjét és identitását.

Az előadás első pillanatától kezdve rendkívül érdekes volt: dr. Hires-László Kornélia aktívan bevonta a hallgatókat, kérdéseket tett fel, hogy megismerje véleményüket és tapasztalatainkat. Számos diagram segítségével szemléltette a kárpátaljai magyarok és fiatalok helyzetét, kihívásait, amelyet korosztályokra bontott. Ezek az illusztrációk nemcsak száraz adatokat közvetítettek, hanem mélyebb megértést szolgáltattak a fontos kérdéskörökről, külön kiemelve és részletesen beszélve az ottani helyzetről, mint például a családalapítás, a család szerepe az identitás kialakításában, a migráció és a nyelv kérdése, amely körül nagy viták kerekedtek, de beszélt a háború okozta helyzetről is. A jövőtervekről, valamint a férfiak és nők helyzetéről is érdekességeket tudtunk meg. Emellett személyes tapasztalataival, élethelyzetek bemutatásával gazdagította az előadást, ezáltal közelebb hozva a hallgatókhoz a tárgyalt témákat, és növelve az előadás hitelességét és közvetlenségét.

Az előadás végén lehetősége nyílt a hallgatóságnak kérdéseket feltenni, nagyon megilletődve vettünk részt a beszélgetésben. Az előadó nyíltan válaszolt a kérdéseinkre. Fontos megemlíteni, hogy egyetlen kérdés sem maradt válasz nélkül, így minden hallgató megkapta a választ és a szükséges tájékoztatást.

Az előadás célja az volt, hogy mélyebb betekintést nyújtson a hallgatóknak a kárpátaljai magyar fiatalok életébe. Dr. Hires-László Kornélia előadása nemcsak információkat közvetített, hanem aktív párbeszédet teremtett, amely segített mélyebben megérteni az ottaniak helyzetét.

Köszönjük, hogy eljött hozzánk!

Dihenes Zsuzsánna, III. éves magyar szakos hallgató

Hozzászólás