Beszámolók · Események · Könyvajánló

Tükörbe nézni a haladás érdekében Adventi könyvbemutató

Ugyancsak december 13-án került sor dr. Magyari Sára tanárnő új könyvének bemutatására, amelyet Demeter Emőke, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége – Partiumi Oktatási és Módszertani Központ vezetője, valamint dr. Bartha Krisztina mutattak be. A könyv címe A magyar mint idegen nyelv oktatása. Fogalmak, helyzetek, megoldások.

20171213_181208

Ahogyan azt Demeter Emőke megfogalmazta, ez a kiadvány a tanulást elősegítő, „borzasztóan logikus könyv”. Rendkívül megbecsülendő, hiánypótló kezdeményezésnek számít A magyar mint idegen nyelv módszertana tantárgy elindítása egyetemünkön.

Magyari Sára tanárnő szerint a fejlődés, előrehaladás érdekében tükörbe kell nézni, és ki kell mondani eddig elhallgatott dolgokat. Romániában igenis szükség van a magyar nyelv idegen nyelvként való oktatására, de a tanárnő azt is hangsúlyozta, hogy ez a kifejezés egy nyelvtanítási terminus, azt is jelenti, hogy a nyelv tanításához, leírásához külső szempontból kell közelíteni. „Az nem igaz, hogy a magyar nyelv nehéz, az igaz, hogy nem vagyok elég jó tanár ahhoz, hogy megtanítsam”, ha pedig tanulóként gondolom így, azt jelenti, nincs elég motivációm, akaraterőm. Valójában nincsenek nehéz vagy könnyű nyelvek – ez  egy sztereotípia, inkább abból adódik egy nyelv tanulásának a problémája, hogy mikor kezdünk neki, milyen motivációval, milyen előzetes nyelvtudással.

Egy új tantárgy bevezetését nehéz elindítani, elterjeszteni, elfogadtatni. Nagyon sok munkát, időt vesz igénybe. Figyelembe véve, hogy a tanárnő mennyi minden mással is foglalkozik (rádiózás, tanítás, rovatok működtetése, és ki tudja, miről nem tudunk még), igazán örvendetes, hogy egy ilyen kezdeményezést is felvállalt, és ezzel is van ideje foglalkozni. Kíváncsi volnék, honnan merítkezik ez a kiapadhatatlan energiaforrás…

Ezúton is kívánunk sok sikert a további munkájához!

A könyvbemutatón készült képeket az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s