Színházból jelentjük

Beszámoló – Vízkereszt vagy amire vágytok

A nagyváradi színházi előadások száma egyre növekszik, amelyeken a PKE hallgatói is szívesen részt vesznek kiváltott kedvezményes bérleteik révén. Ilyen érdekes előadásra került sor 2016. április 19. a Szigligeti Színházban. Egy közösen eltöltött program kedvéért Veres Ottilia angol tanárnő szervezte meg, hogy az angol szakos hallgatók egy felejthetetlen előadáson vegyenek részt. Köztük voltam én is, így lehetőségem volt megismerni a shakespeare-i alkotás szépségét.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházi Társulat Shakespeare egyik híres komédiáját adta elő, „Vízkereszt vagy amire vágytok” címmel. A cím a „vágytok” szót tartalmazta, az eredeti „akartok” szó helyett, a darabban domináló vágy különféle megfogalmazása érdekében, és a mű modern feldolgozását sugallva ezzel, amiért a színészek és a rendező is külön dicséretet érdemelnek; ezt a forgó színpad ábrázolása teljesen alátámasztotta. Azért gondolom így, mert egy 16-17.századi darabot nagyon nehéz színpadra vinni modern változatban, úgy, hogy három órán keresztül fenn tudja tartani a néző figyelmét. Már a darab kezdetén fellelhető a modern elemek használata: a raszta fiú gitározása, továbbá különböző korszakok megjelenítése, kommandósok szerepe, Marvólió sminkje, parókája valamint sárga harisnyája.

Színpadra lépéskor minden szereplő elmondta saját nevét, ironikus gesztust téve a rendező által, sugallva, hogy ez egy színházi előadás, amit az egyik szereplő meg is említett. A mű középpontjában a viszonzatlan szerelem áll. Ez az érzelem tragikus felhangot vitt a műbe, amit a bohócok tréfálkozása, valamint az udvarmester állandó kifigurázása ellensúlyozott. A darab egészét a tragikomikus hangulat uralta, a zenei aláfestés közreműködésével. Szintén egy érdekesség kelthette fel figyelmünket, ugyanis a darab egyik szerelmes főszereplője Viola, Sebastian szerepében is megjelenik, utalva a shakespeare-i korra, amikor is a női szerepeket férfiak játszották. A szereplők folyamatosan becsapják magukat és egymást, epekednek, de mindenki más iránt. A darab egyik kiemelkedő alakja Feste, az „okos” bolond, aki a legtisztábban lát, kimondva az igazságot és jó tanácsokat adva. Kijelenthetem, hogy a darab teljes mértékben lenyűgözött minket olyannyira, hogy hazafelé menet is erről beszéltünk. Másnap Veres Ottilia tanárnő óráján sikerült tisztázni az előadás részleteit és véleményt is mondhattunk a darabról.

Végezetül szeretném megköszönni a tanárnőnek a kollegáim nevében, hogy egy kellemes környezetben eltöltött közös programban lehetett részünk.

Faragó Barbara

Hozzászólás