Beszámolók · Események · Rólunk · Szakkolisok

Beszámoló a 26. PTDK-ról

Idén, 2023. május 5-én, 26. alkalommal rendezték meg a Partiumi Tudományos Diákköri Konferenciát, melyen egyetemünk és határon túli hallgatók is lehetőséget kaptak, hogy bemutassák eddigi kutatási eredményeiket. Az esemény megnyitója után minden szekció résztvevői elvonultak saját termeikbe és megkezdődtek az előadások. A konferencián a magyar szakosztály is indult, melynek keretén belül 9 izgalmas és tanulságos előadásnak lehettünk szem- és fültanúi.

A sort Szőlősi Erzsébet indította, akinek az Élőnyelvi helynévgyűjtés és helynévvizsgálat Sarmaság településen című előadását kísérhettük figyelemmel. Hallhattunk a helynevek fontosságáról, megismerhettük Sarmaság mint település rövid történetét és nevének változatait.

Ezután Vizoli Lea előadását hallhattuk, akinek témája Az élőnyelvi ragadványnévgyűjtés és ragadványnév vizsgálata Gyergyóalfaluban volt. Lea egy latin mondással indított: nomen est omen reflektálva arra, hogy a nevünk képes meghatározni minket. Előadása során megtudhattuk, hogy milyen szerepet töltenek be a ragadványnevek és, hogy egyáltalán honnan erednek.

Ezután áttértünk az irodalmi vonalra, ugyanis Bencze Gréta Alexandra, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatójának Az irodalom-szeretet változása generációkon keresztül című előadását hallhattuk, aki olyan kérdésekre kereste a választ, mint kötelező olvasmányok befolyásolják-e az olvasási szokásokat vagy, hogy a kortárs irodalom hatást gyakorol-e az irodalom szeretetre.

Egy rövid kávészünet után, újabb 3 előadást követhettünk nyomon. Török Lídia indította a sort, aki Az intertextualitás és líraiság összefüggései(t) Krúdy Gyula és Karácsony Benő prózájában tanulmányozta. Előadása során betekintést nyerhettünk az orosz irodalomba, megismerkedhettünk Krúdy és Karácsony munkáságával és hogy milyen módon tünnek fel az orosz minták, vonatkozások műveikben.

Ezután Molnár Edina következett az Aktualitás, referencia Gulácsy Irén történelmi regényeiben című előadásával, melyből meismerkedhettünk Gulácsy Irén munkásságával. Közelebbről megismerhettük az írónő két művét, a Hamuesőt és a Förgeteget, ezenkívül Edina felhívta a figyelmet arra is, hogy Gulácsy művei megérdemelnék, hogy beemeljék őket az irodalmi kánon sorai közé.

Ezek után Szegedi Mária következett, aki a Női narratívák az erdélyi magyar irodalomban a két világháború között – két példa című kutatásának az eredményeit ismertette. Mária felvázolta a női írók helyzetet a két világháború közötti időszakból és műveik fogadtatásáról is szót ejtett. Ismét hallhattunk Gulácsy Irénről, akinek munkássága és stílusa párhuzamba lett állítva Berde Máriáéval. Mindezek mellett pedig Mária kifejtette, milyen lényegi különbség van a nőíró és írónő között.

Egy hosszabb ebédszünet után sor került még 3 előadásra. Többek között Pótor Balázs előadását hallhattuk, aki Megpecsételt sorsok – A parabolisztikusság mintázatai Sánta Ferenc Az ötödik pecsét című regényében beszámolt a műben található bibliai motívumokról, intertextusokról és felvázolta, miért is érdemes olvasni ezt a művet.

Ezután Püski Mónika következett, akinek előadása során Az én és a mi Hatalmi viszonyok Nádas Péter A Biblia című művében vizsgálta a szereplők közötti viszonyrendszereket, hogy egyes karakterek hogyan bánnak egymással. Ők mindketten a Debreceni Egyetemet képviselték.

Végül pedig, de nem utolsó sorban, Orosz Timeát hallhattuk, akinek témája Farkas István, az elfeledett rendező nagyváradi munkásságának színháztörténeti behatárolása. Az előadás során meghatározásra került a Nagyváradi Állami Színház szerepköre a 20. században (melyet ma Szigligeti Szinházként ismerünk) és többek között, hogy milyen megvalósításai voltak Farkas Istvánnak Nagyváradon.

A hallgatók munkáit dr. Pállné Lakatos Ilona, dr. Magyari Sára és dr. Béres Norbert értékelte. Az előadásokat egy vita követte, mely során a zsűri kérdéseket tett fel a versenyzőknek, azonban a jelenlévők közül bárki elmondhatta véleményét a hallottakról és feltehette saját kérdését is. Emellett a zsűri nemcsak kérdésekkel, hanem rengeteg jó tanáccsal is ellátta a versenyzőket. A díjátadó ugyancsak ezen a napon, május 5-én zajlott az egyetem amfiteátrumában. A magyar szakosztályról Szegedi Mária különdíjat és jelölést kapott az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK), a III. díjat és OTDK jelölést Vizoli Lea, a II. díjat és OTDK jelölést Orosz Timea, az I. díjat pedig Pótor Balázs kapta.

Gratulálunk minden résztvevő kutatásához és bemutatásához. További sok sikert kívánunk nekik!

Tamás Dóra, I. éves magyar- angol szakos hallgató

Hozzászólás