Beszámolók · Események · Képek · Szakkolisok

Ifjúsági közösségmentor képzés

Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!” (Kölcsey)
November 19-én egyetemünk szakkollégistái közül és a magyar szakosok közül néhányan egy képzésen vettünk részt, melynek célja a bánsági és a partiumi magyar egyetemisták tudománykommunikációs tehetségfejlesztése, közösségi felelősségvállalásuk erősítése volt készségfejlesztő és közösségformáló képzések révén. Főszervezője a temesvári Start Tanácsadó és Továbbképző Iroda, partnerek a temesvári Bolyai János Szakkollégium és a Partiumi Keresztény Egyetem.


Fejlődés, hardver, szoftver, Block-diagram: ezek a kulcsszavak hangzottak el Brezán Csaba (Temesvári Műszaki Egyetem, Informatika szak, Bolyai Szakkollégium) Okosórák világa című előadásán. Az okosórák nem voltak idegenek számunkra, és az előadás által közelebb kerülhettünk informatikai megközelítésükhöz is. Mindamellett, hogy tisztában voltunk az okosórák funkcióival, azt is megtudhattuk, hogy az egészségünket illetően életmentők lehetnek.
Cukor- és szívbetegség, rosszullét esetén az óra tudja értesíteni a mentőket, illetve képes kimutatni az esést, az alvást és álmodást. Brezán Csaba tervezett egy alkalmazást, amely a temesvári Bolyai János Szakkollégium diákjainak lehetne segítségére városismeretben, lehetőségekben. Előadását fürkésző figyelemmel és érdeklődéssel követtük, mindannyiunknak elnyerte tetszését. A továbbiakban felmerült a kérdés, hogy egy nyelvész és egy informatikus hogyan tudna együtt dolgozni, így erre kerestük a választ. Arra jutottunk, hogy e két doménium mindenképpen kiegészíti egymást nem csupán szakmai területen: amíg az informatikus a technikát fejleszti, addig a nyelvész az embert arra ösztönzi, hogy megmaradjon emberi lénynek.


A képzés további részében arról volt szó, hogy egy kutatást mint kulturális tőkét hogyan tudunk átalakítani gazdasági tőkévé, illetve a képességeinkkel, tudásunkkal hogyan tudunk hozzájárulni a kultúra ápolásához, fejlődéséhez, illetve hogyan teremhetünk ezáltal közösségeket. Hallhattunk két nagyon fontos ösztöndíjprogramról, amely ugyancsak a kultúráról és közösségszervezésről szól, vagyis a Petőfi és a Kőrösi Csoma Sándor programról. Megtudhattuk, hogy ezek a programok a diaszpórában (Kőrösi Csoma Sándor program), illetve a szórványban (Petőfi program) élő magyarságot támogatják. Segítségükkel lehetőség nyílik utazni nemcsak a magyar lakta vidékekre, hanem akár Európán kívülre is.


Ez a nap megtanított minket arra, hogy járjunk nyitott szemmel a világban, jól használjuk ki az élet adta lehetőségeket, merjünk objektíven gondolkodni, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a problémákra mindig van megoldás, csak tudnunk kell idejében kezelni és helyreállítani, de ehhez felelősségteljesen kell élni azért, hogy a közösség fennmaradhasson, s ezáltal kicsit szebbé alakítsuk a világot.

Szabó Krisztina és Ferenczi Nátánáel, III. éves magyar szakos hallgatók

Hozzászólás