Beszámolók · Pályázat

Beszámoló Nagy-György Tamás vendégelőadásáról

A temesvári magyar tudományos élethez kiváló szakemberek kötődnek. Az egyik közülük a nagyszalontai születésű dr. Nagy-György Tamás építőmérnök, a Temesvári Műszaki Egyetem professzora, aki március 24-én előadást tartott egyetemünkön Összeér-e az ég a földdel címmel. Az előadáson hallhattunk tőle arról, hogy az Új Ezredév Református Központ épületegyüttes kivitelezőjeként milyen kihívásokkal kellett szembenéznie, miféle technikai érdekességeket alkalmazott a tervek megvalósításában. Beleláthattunk a tervezés lépéseibe, kihívásaiba és szépségeibe, megtudtuk, hogy a projekt minden napja egy kihívás, illetve hogy az épületek nagysága inkább összetettségükben, mint méretükben rejlik. Makovecz Imre, az Új Ezredév Református Központ tervezőjének szavaival élve, „az építészetnek pedig, mióta építészetről van szó, mindig az volt az egyetlen igazi és neki való kalandja, hogy hogyan tudja az eget és a földet összekapcsolni”.

Hőhídmentes, beton magminta, rétegzett/ragasztott fa, öntömörödő és önterülő beton – szebbnél szebb és érdekesebbnél érdekesebb kifejezések! Melyek jelentése előttünk is feltárult az előadás végére. Azt is megtanultuk, hogy a faszerkezetnek sokkal jobb a tűzvédelme, mint a betonnak; ha 1 mm-rel arrébb csúszik valami, az túlmutat a kivitelezési pontosságon. Megtudtuk, hány Dacia súlya teszi ki egy-egy díszítőelem tömegét, és, hogy nem mindegy, Makovecz miként rajzolt meg egy-egy ívet, hiszen terveit pontosan követni kell. Megtudtuk, mennyire hasznos és fontos egy szélcsatorna-teszt, és a talpraesett, céltudatos hozzáállás, mivel olykor ezeket önerőből kell megoldaniuk az építőknek. Bölcsészérdeklődést is érintett az előadás számos pontja, hiszen ősi motívumokról, elméletekről, valamint ember és környezete, épületei közötti összefüggésekről is szó esett. Elvarázsoltak minket az ismeretlen, szokatlan formák, az elrendezések, az anyagok különlegessége, az ívek és a professzor úr könnyed magyarázata. Az érdeklődést és a hatásos előadást nem bizonyítja jobban semmi, mint a kérdések, amelyek a bemutató végén több számban és személytől elhangzottak. Köszönjük, hogy mérnöki pontossággal beszélt egy tucat bölcsésznek, bölcsész nyelven az építőmérnök szemszögét feltárva!

Nagy-György Tamás építőmérnök előadását egy kellemes és barátságos hangulatú vacsora követte a Janus Pannonius Szakkollégium néhány diákjával és a kollégium vezetőtanárával, Magyari Sára tanárnővel. Beszéltünk magunkról, kutatási témákról, kultúráról, építészetről és az előadás kapcsán felmerülő kérdésekről. Majd megállapítottuk: szakkolisnak lenni jó!

Szerzők: Lakatos Emília – Mátéffy Sára, III. éves magyar szakosok

Hozzászólás