Humor · Mi írtuk

Diákimák 2.

ZH előtti beszéd és könyörgés

Látjátok, feleim, szemetekkel, mik vagyunk: íme, magyari szakosok vagyunk. Mennyi malasztban (kegyelemben) teremté kezdetben [Úr] diákot, és küldötte őt vala universitasra. És mind[en] universitasban való kódexekből monda neki élnie. Csupán tiltá őt egy könyv betűítül. De mondá neki, mért ne olvassál: „Bizony, [a]ki napon olvastatól könyvekbül, halálnak halálával halsz” és örök időkre betűk rabja leendsz. Hallá holtát teremtő Istentől, de feledé. Engede ördög intetének, és olvasék az[on] tiltott betűkbűl. és az[on] könyvekben grammatikát olvasék.  És az[on] grammatikának oly keserű vala íze, hogy torkát megszakasztja vala. Nem csupán magának, de mind[en] ő fajának halált evék. Haraguvék Isten, és veté őt ez bölcsész világba: és lőn halálnak és pokolnak martaléka, és mind[en] ő nemének. Kik azok? mi vagyunk. [A]hogy is ti látjátok szemetekkel: Bizony, egy ember sem kerülheti el ez vermet, bizony, mind ahhoz járó vagyunk. Imádjuk Urunk Isten kegyelmét e lélekért, hogy irgalmazzon őneki, és kegyelmezzen, és bocsássa mind[en] ő olvasását!

És imádjuk Szent Asszony Máriát és Boldog Mihály arkangyalt és mind[en] angyalokat, hogy imádjanak érte! És imádjuk Szent Péter urat, akinek ad[at]ott hatalom oldania és kötnie, hogy oldja mind[en] őt könyvétől. És imádjuk mind[en] szenteket, hogy legyenek neki segedelmére Urunk színe előtt, hogy Isten ő imádságuk miá bocsássa ő bűnét! És szabadítsa őt ördög üldözésétől és grammatika kínzásától, és vezesse őt paradicsom nyugalmába, és adjon neki bibliotékábúl ki utat, grammatika elül menekülést és mind[en] jóban részt! És kiáltsátok Urunkhoz háromszor: kyrie eleison! (uram, irgalmazz!)

Szerelmes Barátaim! imádjunk e szegény diákot lelkéért, [a]kit Úr e napon e hamis világ tömlöcéből mente, [a]kinek e napon testét magyari grammatica felett látjátok vala, hogy Úr őt kegyelmével Ábrahám, Izsák, Jákob kebelében helyezze, hogy bírságnap jutva mind[en] ő szentei és kiválasztottai között jobb felől a szintaxist űnéki megvilágítsa vala! És tinektek is. Clamate ter: kyrie eleison!

Bartók Zsuzsánna, magyarnémet szakos volt hallgatónk (2012–2015)

 

23jtcr.jpg

Hozzászólás