Beszámolók

Pályám Emlékezete 9

A Jannus Pannonius Szakkollégium kilencedik alkalommal rendezte meg a Pályám emlékezete című eseményt, amely az immár törzshellyé vált Silent kávézóban kapott helyet. Az est meghívottja dr. Verók Attila volt, akit a Partiumi Keresztény Egyetem magyar irodalomtörténet tanáraként ismerhetünk, és aki ezenkívül az egri Eszterházy Károly Egyetem oktatója. A meghívottal Elekes Renáta és Bajusz Krisztián Dániel beszélgetett.

Sok új információt tudtunk meg ezen az estén a tanár úrról. Egri diákjai egy felmérésen úgy jellemezték, hogy egy nagyon művelt, szorgalmas, segítőkész és népszerű tanár, amit 4,75 pontos értékelési jegye is tükröz. Örökké szorgalmas és kutakodó természetű, hiszen 4 egyetemet végzett el, fő érdeklődési területe pedig a régi magyar irodalom. Sokat jár külföldön, de ezt nem csupán kedvtelésből teszi, hanem ekkor is kutat. 10 évet töltött Németországban, nagyon sokat volt Törökországban is. Ezeken a helyeken a régi magyar irodalom és könyvkultúra után kutatott. Megtudhattuk, hogy nemsokára ismét Törökországba utazik, ahol egy könyvtárban kutat Zrínyi és más korabeli szerzők elveszettnek vélt művei után. Megtudhattuk azt is, hogy nagy örömet jelentene neki, ha akár 1 oldalacska is kezébe akadna Mátyás Corvinái közül.

Arra a kérdésre is választ kaptunk, hogyan került hozzánk, a PKE-re. 2008-ban ismerkedett meg János Szabolcs tanár úrral egy konferencián a Nagyszeben melletti Kisdisznódon, ők tehát jubileumot is ünnepelnek ebben az évben. Ebből a találkozásból egy örök barátság is született, amellett, hogy Nagyváradra került mint az irodalomtörténet oktatója.

Elmondása szerint mindig nagyon jó kapcsolatot létesített a diákjaival és ez itt is pont így történt. Számára nagyon jó érzés, amikor látja diákjai érdeklődését a régi magyar irodalom iránt. Nemrég lett tagja a Janus Pannonius Szakkollégiumnak, és azt szeretné elérni, ha itt is egy fejlődő és sikeres csoportot lehessen összekovácsolni. Ahogy ő látja, erre jó esélyek vannak.

Családi életéről is kaptunk néhány információt. Megtudtuk, hogy két gyermek édesapja. Elmondta, hogy sajnos a gyereknevelésben nem igen tudta kivenni a részét, hiszen folyton utaznia kellett. Szabad idejében focizni szokott a fiával. Humoros megjegyzéssel azt is elmesélte, hogy bizony voltak kisebb problémák abból, hogy kevés időt tudott otthon tölteni a családdal. Nagyon sokat olvas szabad idejében, amire sokszor éjjel kerül sor. Nála a vastag könyv a nyerő és egy könyvet akár többször is elolvasott már. Megtudtuk nagy kedvence Jókai, hiszen őt nem lehet, nem tudja megunni.

A kilencedik Pályám emlékezete összejövetel vidám, nosztalgiázó hangulatban telt el, a meghívott az érdekes szakmai tapasztalatok és magánéleti történetek felidézésével jó hangulatot teremtett mindenki számára. A tanár urat számos kollégája és a diákjai közül is sokan megtisztelték jelenlétükkel.

György Albert

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s