Beszámolók · Magyar szakosok tollából

Egy kutatás első lépései

A november 17-19-ei hétvége az idei évben az egyik leghasznosabb, legtartalmasabb hétvégém volt. Az identitás és a kulturális öntudat fejlődési folyamata az erdélyi szászoknál a könyves adatok és az irodalmi szövegek tükrében (16–20. század) kutatás kapcsán Balogh Andrea tanárnővel elutaztunk Budapestre. Miután beköltöztünk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vendégszobáiba, körbejártuk a könyvtárat, majd munkához láttunk. Pénteken és szombaton szakirodalmakat kerestünk zárásig, aztán szombat este a Vígszínházban megnéztünk egy stúdióelőadást is Kern Andrással és Kútvölgyi Erzsébettel a főszerepben, amelynek címe: Az élet, mint olyan.

SAM_3436.JPG

Rengeteg izgalmas dolgot fedeztem fel a könyvtárban, amelynek csendjében biztosan hallani lehetett, ahogyan leesett az állam, amikor beléptünk az első bölcseleti olvasóterembe. Ezek olyan gyönyörűek, hogy azok az emberek is örömmel olvasnának bennük, akik amúgy nem szeretnek olvasni.

dvd

dfv

A munka befejeztével maradt egy órácska felfedezni, olvasgatni is. Az Élet és Irodalom 1970-es számai kerültek a kezem ügyébe, amiben változatos, frappáns szövegeket, érdekes illusztrációkat találtam.

 

Nemcsak a könyvtár, hanem a környék is meglepetéseket tartogatott számunkra. Ahogy végigsétáltunk a szállásunk utcájában, olyan házak mellett haladtunk el, melyekben Babits Mihály, Bánffy Miklós és Karinthy Frigyes is lakott egykor.

 

Minden hallgatótársamnak csak ajánlani tudom, hogy éljenek a lehetőségekkel, amelyeket az egyetem, a tanárok nyújtanak. Ezek nemcsak több munkát jelentenek, hanem olyan élményeket, tudást, tapasztalatokat is rejtegetnek, amelyek fölött kár volna elsiklani.

Pikó Stefánia

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s