Beszámolók

Beszámoló a Nagy J. Béla Kárpát-medencei helyesírási versenyről

Az egri Eszterházy Károly Egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszéke 2017. november 17–18. között az idén is megrendezte a felsőoktatási intézményeknek szóló eseményét, a Nagy J. Béla Kárpát-medencei helyesírási versenyt. Ezen a rendezvényen én képviselhettem magyar szakunkat, a felkészülésben Magyari Sára tanárnő segített, a rendezvényre pedig Szilágyi-Varga Zsuzsa tanárnő kísért el.

A közös program pénteken ebéddel kezdődött, majd helyesírási témájú előadásokkal folytatódott, ahol a téma legnevesebb szakemberei adtak elő.Meghallgathattuk többek között Laczkó Krisztina és Mártonfi Attila problémafelvetéseit az Osiris-helyesírással kapcsolatban, majd Minya Károly az Internetes támogatás a helyesírásban címet viselő előadását is. Ezt követően Ludányi Zsófia beszélt a „népi” helyesírási gondolkodásról, őt követte Takács Judit, aki a finn helyesírás világába kalauzolt el bennünket. Az előadások után lehetőségünk volt közösen megbeszélni a felmerülő problémákat, teret adtak az építő kritikának és a vitának is.

Szombaton következett a várva várt megmérettetés. A verseny három részből állt: egy tollbamondást és két feladatlapot kellett megoldania a szélrózsa minden irányából ide értekezett versenyzőknek. Amíg a szakmai zsűri Eőry Vilma professzor asszony vezetésével javított és értékelt, Zimányi Árpád tanár úr bemutatta nekünk a gyönyörű, barokk stílusú egyetemi épület freskóit, dísztermeit, valamint felkísért a csillagvizsgálóba és a kilátóba is, mindeközben beavatott minket a város és az egyetem történetébe. Az eredményhirdetésen a szakmai zsűri minden feladatot értékelt, s közben kitértek a nehezebb feladatok mögött rejlő szabályokra is.

Bár nem értem el dobogós helyezést, meg vagyok elégedve a teljesítményemmel. Köszönöm annak lehetőségét, hogy neves előadókat és hasonló érdeklődésű diákokat ismerhettem meg. Mindezt egy gyönyörű történelmi városban, Egerben.

Martyin-Szőke Tünde Ilona

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s