Beszámolók · Események · Magyar szakosok tollából · Rólunk

Várad és a szerelem

2017. november 8-án este immár második alkalommal is megrendezésre került a Janus Pannonius Szakkollégium magyar szakos műhelyfoglalkozása, melynek témája Várad és a szerelem volt, helyszínét pedig a Bodega (Arany János utca 7. szám) biztosította.

Kezdésképpen Elekes Renáta, másodéves magyar szakos hallgató, a szakkollégium tagja, pár szóban bemutatta annak célját és a hallgatóknak felkínált lehetőségeit: azért működik a szakkollégium, hogy személyesebb légkört teremthessen a hallgató és a témavezető tanára között, s ezáltal megkönnyítse a tudományos munkában való elmélyülést, az államvizsga dolgozatra-, a TDK-ra vagy épp más tudományos kutatásra való felkészülést.

Ezt követően a foglalkozásvezetők: Pikó Stefánia, Szilágyi-Benedek Beáta és Ozsváth Edina, harmadéves magyar szakos hallgatók vették át a szót. Elsőként Ady Endre nagyváradi szerelmeiről beszélgettünk, majd Juhász Gyula múzsájáról, Sárvári Annáról hallhattunk.

A váradi jelenbe visszaugorva utolsó témaként a szerelemlakatokról és ezek funkciójáról tartott bemutatót Ozsváth Edina, mely kutatás színtere nagyrészt a Garasos-híd mint a szerelemlakatok fő helye városunkban.

Számos vitaindító kérdés merült fel: Van-e különbség a városi és vidéki szerelem között? Szabados vagy inkább konzervatív város hírében állt a Pece-parti Párizs az 1900-as években? Zaklatásnak minősülhetett-e Sárvári Anna részére Juhász Gyula „udvarlása”? Mely korosztály számára meghatározó a szerelemlakat akasztása? Melyik nem számára fontosabb a barátság megpecsételése látható jelek felhasználásával (lakat, emlékkönyv)?

Az eseményt tanáraink, illetve másod- és harmadéves magyar szakos hallgatók tisztelték meg jelenlétükkel, és többszörösen hangot adva annak, hogy számítanak az elsőévesek aktív bekapcsolódására. A tudományosságot közvetlenséggel és humorral ötvöztük, így meglehetősen családias hangulat alakult ki a foglalkozásvezetők és a jelenlévő tanárok és hallgatók között.

Jó alkalmat nyújtott a műhelyfoglalkozás arra, hogy a hallgatók egymás kutatói munkájába bepillantást nyerjenek, s nem utolsó sorban ösztönzésül szolgált azok számára, akik eddig még nem kezdtek egyéni kutatásba. A bemutatók végén az est kötetlen eszmecserével, beszélgetéssel zárult.

Bajusz Krisztián-Dániel

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s