Uncategorized

Könyvtárosnak lenni jó!

Már a második egyetemi év kezdetekor elhatároztam, hogy élni fogok az Erasmus program lehetőségével, így a Békés Megyei Könyvtárra esett a választásom, ahol két hónapot töltöttem el szakmai gyakorlatom elvégzése céljából.

Az első nap egy kicsit izgatott voltam, mivel új környezetbe csöppentem, de ezt az érzést rögtön el is űzte a mindenhol jelenlévő kedves és mosolygós emberek jelenléte, ami már boldogsággal töltött el. Első nap a könyvtár és a város feltérképezésére került sor, hogy sikeresen eljuthassak a kollégiumtól a könyvtárig és vissza, ami napi 20-20 percet igényelt. Egy kis reggeli séta beindította a napot.

Idővel egyre családiasabb környezetben éreztem magam és kipróbálhattam különböző könyvtári tevékenységeket. Olyan adatbázisban dolgozhattam, ahol régi elektronizált újságokból adatokat gyűjtöttem elhunyt híres csabai emberekről, akik sokat tettek a városukért. A gyűjtött adatokból szócikket írtam, aminek célja, hogy felkerülhessen a békéswiki oldalára.

A Békés Megyei Könyvtár számos vidéki könyvtárat lát el és gondoskodik róluk, így alkalmam volt nekem is Kétsopronyba utazni, ahol újrarendeztük a polcokat betűrendbe rakva a könyveket tartalmuk szerint, és a már nem szükséges könyveket kiselejteztük. A későbbiekben pedig alkalmam volt a kétsopronyi könyveket regisztrálni a Corvina rendszerbe(nyilvántartási rendszer). Visszautazva ellátogattunk Gesztre, ahol megnéztük Tisza István kastélyát, ahol most iskola működik, valamint az Arany János emlékházat. Jó volt betekinteni híres emberek volt otthonába és az emléktárgyakat megszemlélni; olyan volt, mintha visszautaztunk volna az időben.

A Békés Megyei Könyvtár gyermekkönyvtári részén a gyerekek elsajátíthatják a papírfonást is. Az egyik legkedvesebb emlékem ehhez az eseményhez köthető, amikor Körösnagyharsányba és Bucsára utaztunk, ahol a helyi gyerekeknek megtanítottuk e kézimunkás tevékenységet. Kötegyánon még idős hölgyeknek is segítettünk kosarakat és díszeket fonni.  Megfordultunk még Gerendáson, Telegerendáson, Tarhoson és Szegeden is.

Mindezek mellett megfigyelhettem, hogy a dolgozók, hogyan használják azt a számítógépes programot, amelyben a könyvtárba való beiratkozás, a könyvek kölcsönzése, visszavétele és meghosszabbítása folyik, valamint olyan tevékenységekben vettem még részt, mint az országos folyóiratok elrendezése a polcokon, az olvasók által visszahozott könyvek visszahelyezése a polcokra, könyvvásárlás, könyvek lepecsételése és azok cédulázása, amelyekre majd a polcjegyzetszámok kerülnek, leltárkönyvbe való ellenőrzés és könyvek dokumentálása.

Talán, amit a legjobban élveztem, az volt, amikor a Lencsési Könyvtárban az volt a feladatom, hogy az olvasók által kölcsönzött és visszahozott könyveket lejegyezzem, valamint, hogy  információval szolgáljak a könyvtárral és a könyvekkel kapcsolatban.

A munka mellett sikerült megismerkednem Békéscsabával is, amely igazán szép városnak mondható, hosszú sétálóutcájával,  sok virágával, valamint  rengeteg biciklijével, ugyanis ott az emberek nagyrészt így közlekednek.

Elmondhatom, hogy a gyakorlatom elvégzése alatt számos élménnyel gazdagodtam és sok tapasztalatot szereztem a könyvtári munka során. A könyvtárosok figyelmességgel és kedvességgel viszonyulnak  az olvasók felé, és készen állnak azok igényeinek és elvárásainak kielégítésére. Utólag is meg szeretném köszönni nekik a sok kedvességet, törődést és odafigyelést, amit tőlük kaptam. Én nagyon élveztem az ittlétet és bármikor visszajönnék, mert könyvtárosnak lenni jó volt!

Faragó Barbara

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s