Beszámolók

Cím nélküli szöveg – mert…

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar és egy német szak. Egy hétvégén, pontosabban május 12–14. között hamuban sült szendviccsel és fényképezőgéppel nekiindultak a Szilágyságnak…

SAM_3213.JPG

A pénteki napot kémeri szállásukon, a Kemsilvanum panzióban töltötték. Meglátogatták a helyi, fiatal pincészetet, a tájban gyönyörködve, friss levegőn pihenték ki a hét fáradalmait. Délután Balogh Andrea és Bánffi-Benedek Andrea tanárnő tartottak izgalmas és szórakoztató foglalkozásokat. Balogh Andrea tanárnő Arany János kevésbé ismert irodalmi, ön- és nyelvi bírálatait hozta el. Miután átbeszélték és értelmezték ezeket, utolsó feladatként verset kellett írniuk a kapott szövegekre és Arany személyére reflektálva. A legnagyobb sikerrel az a csapat járt, akik Arany János önbírálatait kapták. Erre vonatkozóan a következő két vers született:

„János király, bajusz betyár,

írogat kopott íróasztalán.

Hadd látom, mennyit ér a magyar iromány?”

Egy szavas vers:

„(Sz)arany”

A foglalkozásokat vacsora követte, amelyet borkóstolóval zártak. De a nap nem ért itt véget: egy hangulatos teremben folytatták a szórakozást, több hallgató is készült különféle társasjátékkal, amelyekben természetesen a tanáraik is részt vettek.

18641571_1495376430536829_177226485_o.jpg

m.JPG

SAM_3095.JPG

SAM_3103.JPG

Szombaton a csapat felfedezőútra indult János Szabolcs tanár úr vezetésével, aki szilágysági születésűként önfeledten mesélt a meglátogatott helyekről, az érdekességeket személyes emlékekkel, élményekkel megfűszerezve. Somlyóújlak, Kraszna, Zilah, Mojgrád, Zsibó településeit járták be, bekukkantottak a református templomokba, valamint Zsibón a botanikus kertet járták be, ahol Wesselényi kastélya áll. Az est, a péntekihez hasonlóan éjszakába nyúló közös programmal telt, bár ez alkalommal a szabad csevegés kapta a főszerepet.

m2.JPG

m3.JPG

m6.JPG

SAM_3136.JPG

Vasárnap reggel búcsút vettek gyönyörű szállásuktól, és a hazaúton Ady Endre szülőfaluját is meglátogatták, ahol bejárták otthonát és a tiszteletére berendezett múzeumot. A Nagyvárad előtti utolsó megálló Károly volt, ahol több órát is eltöltöttek. Bejárták a Károlyi-kastélyt, az azt körülvevő parkot, majd abba a bálterembe is bekukkantottak, amely ablakából Petőfi Sándor először meglátta kedvesét. A károlyi barangolást Csókási Tímea, harmadéves magyar szakos hallgató vezette.

Ezen a hétvégén sokat tanultunk a Szilágyságról, nagyon jól szórakoztunk, és rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Köszönjük tanárainknak, akik lehetővé tették ezt a hétköznapokból kiszakító, vidám hétvégét!

Pikó Stefánia

SAM_3266.JPG

SAM_3270.JPG

SAM_3308.JPG

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s