Beszámolók

Pályám Emlékezete 8

A Jannus Pannonius Szakollégium a nyolcadik alkalommal rendezte meg a Pályám emlékezete című eseményt, amely az immár törzshellyé vált Silent kávézóban kapott helyet. Az est meghívottja Tukacsné dr. Károlyi Margit volt, akit a Partiumi Keresztény Egyetemen fonetika tanárként ismerhettek, ezenkívül tanít a Nyíregyházi Főiskolán is. A meghívottal Csókási Tímea és Szegedi Csilla beszélgettek.

Az új diákok számára, akiket bár nem taníthat már a tanárnő, ugyanúgy tartogatott érdekességeket a kellemes hangulatban zajló beszélgetés, mint a régieknek, akik szintén tiszteletüket tették az eseményen, hogy a tanárnő történeteit, tapasztalatait hallgassák, vagy csak néhány szót válthassanak vele. Számos érdekes vagy anekdotába illő dolgot tudtunk meg, úgy a tanárnő pályafutásáról, mint magánéletének különböző epizódjairól is. Az egyik ilyen emlékezetes történet fiatalabb korában esett meg a tanárnővel, amikor az egyik kollégája, dolgozatát olvasva azt feltételezte, hogy egy férfi munkáját tartja a kezében, ezért, amikor személyesen találkoztak, elképedve kérdezte: „Maga férfi vagy nő?”.

A tanárnőtől többek között azt a sokak számára meglepő információt is megtudhattuk, hogy gyermerkkorában eltökélt szándéka volt külkereskedőnek képezni magát és akkoriban meg sem fordult a fejében, hogy tanári pályára lépjen. Azonban azt is elárulta, hogy már egészen fiatal korában szenvedélye volt az olvasás, ezért aztán, amikor az élet úgy hozta, hogy otthon egy rossz hírrel várta haza a család, megfordult a kocka, beiratkozott egy tanárképző intézetbe és innen kezdőtött az az út, amelynek során a mára már közkedvelt tanárnővé és ismert kutatóvá vált.

Először iskolai tanár volt, majd a felsőoktatás elismert tagjává vált, így került a Partiumi Keresztény Egyetemre a tanárnő, ahol fonetikát tanított, amely, elmondása szerint, inkább biológia és anatómia. A beszélgetés folyamán azt is megtudhattuk, hogy hiába a sikeres, felfelé ívelő kutatói vagy tanári pálya, ha nem szövik át igazi barátságok és hiányzik belőle a szeretet. A közönség érdeklődésére Tukacs tanárnő lelkesen mesélt kolléganőjével, Pállné Lakatos Ilonával való barátságáról. A két tanárnő élete jelentősen összefonódott: az asztaluk egymással szemben volt irodájukban, gyakran összetévesztették őket a diákok, valamint publikációk írásakor ők sem tudták eldönteni, hogy egyes részeket melyikük vetette papírra.

Végül kedvenc irodalmi alkotásairól, irodalmi élményeiről mesélt a meghívott. Az olvasás számára kikapcsolódás. Kedveli a kortárs irodalmat, Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye, amelyet egyetlen éjszaka alatt olvasott el, pedig igen maradandó élményt nyújtott számára.

A nyolcadik Pályám emlékezete összejövetel vidám, nosztalgikus hangulatban zajlott, a kedves magánéleti betekintésekből és érdekes szakmai tapasztalatokból álló beszélgetés kellemes hangulatot teremtett. A tanárnőt számos kollégája és volt diákja megtisztelte a jelenlétével.

Elekes Renáta

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s