Beszámolók

(B)Irodalmi séta egyetemista módra

2017. április 26-án került sok a (B)irodalmi séta nevet viselő eseményre. A sétát János Szabolcs tanár úr vezette. A különböző stációknál a tanár úr röviden ismertette, hogyan kapcsolódik az illető épület vagy hely a zsidó kultúrához.

A látnivalók többek között az egyetem melletti zsidó templom, a Stern-palota, az Apolló-palota, a Darvas la Roche-ház volt, de elhaladtunk a holnaposok szoborcsoportja és a színház előtt is (ezek a helyek természetesen nem kapcsolódnak a zsidósághoz, de Várad irodalmiságához annál inkább). Mint megtudtuk, Várad mai kulturális képéhez sokban hozzájárultak az egykor nagy számban jelenlevő zsidók. Egyleteket, szervezeteket alakítottak, itt jött létre az Izraelita Nőegylet, mely népkonyhát is működtetett, de hozzájuk fűződtek a különböző gyermekbarát egyesületek, aggmenházak, irodalmi társaságok is. Váradon kezdte pályafutását Gózon Gyula, a híres színész és Kabos Gyula, a szintén elismert humorista. Egy másik kiemelkedő személyiség Grósz Frigyes, aki szemészeti kórházat létesített és nem csak a gazdag betegeket, de a szegényeket is kezelte.

A séta az egykori gettó területén ért véget, ahol megtudtuk, hogy milyen szerepe volt az egykor itt élő zsidóknak a ma is virágzó Nagyvárad fejlődésében. Az elhangzottak alapján a zsidók emberbaráti egyesületeket létesítettek, polgári gondolkodásukkal kulturálisan és gazdaságilag is fejlesztették a várost, sőt a már látványosságoknak számító szecessziós épületek jó részét is nekik köszönhetjük.

Az irodalmi séta nagy népszerűségnek örvendett, ezt bizonyította, hogy elég nagy számban részt vettek az eseményen mind egyetemünk hallgatói, tanárai, magyarosok és nem magyarosok, jelenlegi és nem jelenlegi hallgatók is. Úgy gondolom, hogy még sok (B)irodalmi séta lesz Váradon, hiszen számos szempont alapján lehet vizsgálni az irodalmiságot és a kulturálisan kiemelkedő épületeket/személyeket/helyiségeket a város utcáin. Köszönöm, hogy lehetőségem nyílt rész venni az eseményen és remélem, a beszámoló olvasói máris azon gondolkodnak, hogy mi lehet a következő (B)irodalmi séta témája.

Szegedi Csilla

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s