Beszámolók · Képek

„Gyönyörködtetve tanítani” – Első Bihari Nyári Egyetem

2016. július 25-29. között zajlott az Első Bihari Nyári Egyetem, Magyari Sára tanárnő és Balázs Géza tanár úr szervezésével. A főbb állomások Berettyóújfalu, a Félixfürdő és Nagyvárad voltak, illetve ezek látványosságai. Meglátogattuk a berettyóújfalusi Bihari Múzeumot, jártunk a bakonszegi Bessenyei-házban, a Nagykereki Bocskai kastélyban, valamint megvizsgáltuk a nagyváradi Rulikowski temetőben felbukkanó jeleket.

1
Bessenyei György és a „testőrírók” (Bessenyei György egykori lakóháza, amely ma emlékmúzeumként működik. – Bakonszeg)

A program felépítésében a szervezők különös hangsúlyt fektettek arra, hogy a résztvevők ismereteit hasznos információkkal gazdagítsák, de emellett bőven jutott idő a kikapcsolódásra, strandolásra és a kellemes nyáresti beszélgetésekre.

6
Magyari Sára tanárnő előadása a nyelvi tájkép kutatásának hasznáról – avagy miért is fontos a nyelvi tájkép elemeit elhelyezni?

 

2
„Ki az, akinek külföldön, idegenek saját pénzen szobrot emeltek? Kismarjai Bocskai István, aki Genfben, a Reformáció Emlékművén, ott áll a protestáns hadvezérek Cromwell és Coligny, a nagy reformátorok Kálvin és Béza mellett és hatalmas kő alakjával hirdeti a magyar nép szabadságvágyát, európaiságát.”

 

9
Balogh Andrea tanárnő előadása tisztább képet adott a transszilvanizmus fogalmáról az erdélyi irodalomban.

Az előadások műhelymunkával voltak egybekötve, melyek megengedték egy-egy téma körbejárását több szempontból is. A résztvevő előadók más és más szakterületeket képviseltek, így többféle nézőponton keresztül vizsgálhattuk az adott kérdéseket. Az irodalom és nyelvészet mellett helyet kapott a földrajz, történelem, politika, szemiotika és az építészet, valamint betekintést nyerhettünk a baglyok felnevelésének rendkívül precíz folyamatába.

5
Nagyvárad irodalmi emlékhelyeiről tartott előadást János Szabolcs tanár úr, melyből megtudtuk, hogy Nagyvárad számos irodalmi emlékhelyeit csak kívülről csodálhatjuk.

 

7
Határ vagy határtalan? Egy vagy kétnyelvű? Esetleg három? Bartha Krisztina tanárnő előadása, majd az azt követő műhelymunka után kiderült, hogy a kétnyelvűség nem is olyan rossz dolog.

 

IMG_2757
A Félixfürdőn gyönyörű kincsbe botlottunk. Tündérrózsa, a határtalan gyönyörűség – a Partium gyöngyszemei.

A Nyári Egyetem nem csak tudományos ismeretek átadásában volt gazdag, az előadók arról is gondoskodtak, hogy bölcs tanácsokkal engedjenek útnak. Példaértékű karrierjük arra ösztönöz, hogy tudásunkat a lehető legnagyobb mértékben gyarapítsuk, és ne féljünk az akadályoktól, mert a bizonytalanságra vesztegetett időt a feladat megoldására is fordíthatnánk.  Ez az öt nap bebizonyította, hogy a tanulás és szabadidős programok tökéletesen megférnek egymás mellett, csak úgy, mint a tanítás és a gyönyörködtetés. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a nyár jövőre sem telhet el Nyári Egyetem nélkül.

8

(Képek: Magyari Sára tanárnő és Balázs Géza tanár úr
Képaláírások: Varkucs Róbert-Károly)

Kolumbán Adrienn és Sipos Gergő

Reklámok

„Gyönyörködtetve tanítani” – Első Bihari Nyári Egyetem” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: e-nyelv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s