Beszámolók

A régi magyar irodalom esete a disznósajttal – Pályám emlékezete III.

A tanszék halk szavú tanárától volt hangos a Silent kávézó terme, és nem csak Biró Annamária felszólítására. Harmadik alkalommal került megrendezésre a Pályám emlékezete, ahol Karászi Zsuzsa és Holczman Edit beszélgetett dr. Maczelka Csabával.

A visszaemlékezés egy fizika és egy német pótvizsga fáradalmaival kezdődött, amikor is két izzadtságcsepp között a hódmezővásárhelyi fiatal homlokán kirajzolódott a kérdés: Mi legyen? Elég sok dolog érdekelte ahhoz, hogy a bátyja hatására fejest ugorjon az „irodalom valóságtól távol álló világába”. Így került végül a Szegedi Tudományegyetemre, ahol bár a nyelvészet is „talános volt”, végül a régi magyar irodalom mellett döntött. Pontosabban a szak döntött úgy, hogy megfelelő tagja lesz a „szektásoknak”. Rajtuk keresztül jutott el a kolozsvári Rebakucsra, ahol egy korábban már besült dolgozat referálásával elérte az önmegvalósítás érzését, felülkerekedett saját zavartságán, és innen egyenes út vezetett a – „légüres térbe”. Időközben angol szakon elvégezte a PhD-t, és elmerült az informatika világában is, de ennyi egyetemen eltöltött idő után sem találta a helyét. Tanári ambícióiról már majdnem lemondott, hogy tegyen egy kört a Mátrixban, amikor a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemtől kapott egy értesítést.

Így lett a valamikori TDK pódiumból magyar tanszéki katedra félévnyi angol beütéssel. Időközben a már meglévő ingázás bővült még egy ponttal, tavaly óta a Pécsi Tudományegyetemen is teljesít „heti 500 fizikai órát”. A későbbiekben óvva intett mindenkit a csillaghulláskor tett kívánságoktól, mert ő valamikor sofőr akart lenni, íme az eredmény.

Szépírói tevékenysége is szóba került. Elmondása szerint bár vannak „asztalfiókszörnyei”, amik olykor szökevényekké válnak, de őt mégis inkább a műfordítás vonzza. Publikálásai közül számára a két legkedvesebb egy Thomas More Utópiájáról szóló cikk egy nemzetközileg lektorált folyóiratban, illetve a legfrissebb, a Sir T. Browne és Bethlen Miklós kapcsolatáról írt dolgozat. Tervei között szerepel egy utópiáról szóló könyv publikálása –„Maczelkás dologként” definiálta, hogy az ötletét már előtte megírta valaki más.

Ezt követően a beszélgetés a nagyváradi és az itteni egyetemi lét tapasztalataira terelődött. Az oktatási rendszer változékonysága mellett olyan, magyarországiak számára már jól ismert kulcsszavak röpködtek a levegőben, mint „tápos”, de mellette a hallgatóság hozzáállásáról, közvetlenségéről is szó esett. Ezen a ponton kérjük felhívni mindenki figyelmét arra, hogy dr. Maczelka Csaba tanár úr NEM magázódik! Aki mégis így tesz, vessen magára!

A hátralévő időben a vegetarianizmusával kapcsolatban – ami a Scott Pilgrimre alapozva végső soron egy szupererő – tettek fel kérdéseket. Érzékletes képekkel demonstrálta gyermekkori emlékeit meleg húsokról, amik pár perce még visítottak, illetve arról a nemes küzdelemről, ami közte és egy darab disznósajt között zajlott le tanári felügyelet mellett.  Bár az otthoni közegtől távol áll ez az étrend – no meat, no life – de végül ez is csak strigula a már korábban említett „Maczelkás dolgok” között.

Az est végén egy diákkori csínyre irányuló kérdés hangzott fel a közönség soraiból. Az elmesélt történetnek csak a legvégét jegyzem le:

„Tisztelt Szülők! Gyermekük Bethlenes diákhoz méltatlan módon órára állatot vitt be!”

A zárásként maga Maczelka Csaba lepett meg minket Don Quijote című novellájával, amit még 1999-ben írt.

A nagyjából egy órán át tartó beszélgetés szórakoztatóan telt el. Kiderült, hogy az eddig bejárt út rengeteg olyan helyet és tapasztalatot foglalt magába, amihez korábban nem volt szerencséje. A továbbiakban sok sikert és még emlékezetesebb pályát kívánunk!

 

Földesi Csenge

A régi magyar irodalom esete a disznósajttal – Pályám emlékezete III.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s