Beszámolók

A nyelvészet mint szerelem

2015. ápr. 23-án újra megrendezésre került a Janus Pannonius Szakkollégium Pályám emlékezete címet viselő eseménye. Az estet Bartók Zsuzsánna, harmadéves magyar szakos hallgató nyitotta meg, aki egyben az esemény értelmi szerzője, vagy az ő szavaival élve , ,,keresztanyja”. Többek között elmondta a rendezvény fő célját is, mégpedig, hogy a hallgatóknak lehetőségük nyíljon arra, hogy jobban megismerhessék tanáraikat.

Az esemény meghívottja ezúttal dr. Pállné Lakatos Ilona volt, a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott pedagógusa, a MTA köztestületi tagja, a Nyíregyházi Főiskola Tanulmányi Bizottságának elnöke, a Magyar Nyelvtudományi Társaság nyíregyházi csoportjának elnöke és a PKE Magyar Tanszékének tanára. A tanárnőt visszaemlékezésében Egri Dóra és Horváth Evelyn, másodéves hallgatók segítették kérdéseikkel.

Az első kérdések között szerepelt többek között az is, hogy miért lett nyelvész. A tanárnő elmondta, hogy ő is, mint szerinte mások is, először az irodalom iránt érdeklődött, ez pedig az egyetemi évei alatt gyorsan megváltozott. Ezt jórészt az ELTE tanárainak hatása alakította ki, főként G. Varga Györgyié és Benkő Lorándé. A tanárnő szerint az akkori nyelvészetet oktató tanárok jobban bevonták a hallgatókat a nyelvészet világába, nagyobb hatást gyakoroltak rájuk, mint az irodalomárok, mivel ők nem függtek az ideológiáktól.

A következő kérdés azon publikációira, kutatásaira vonatkozott, melyekre a legbüszkébb. A tanárnő számos kutatása közül csak néhányat említett meg: Változó nyelvhasználat a hármas határ mentén, Grammatikai gyakorlókönyv, Elméletek és módszerek I–III. Ám érettségire felkészítő könyvek megírásában is részt vett, Érettségi magyar nyelvből (felvételi tételvázlatok, feladatok, megoldási útmutatók), Emelt szintű szóbeli tételek magyar nyelvből. Emellett irodalmi vonatkozású művei is megjelentek, mint Francois Villon (A világirodalom nagyjai sorozat) és Jannus Pannonius (Nagyaink sorozat).

Ezen kívül a kérdések között szerepelt az is, hogy mi egy pedagógus feladata a gyermekek nevelésében. A tanárnő szerint az, hogy nyitottságra tanítsa őket, és arra, hogy tudjanak, merjenek kérdezni és új dolgokat felfedezni. Mindezekhez természetesen elengedhetetlen a szakmai tudás is.

A beszélgetés során a jelenlévők azt is megtudhatták, hogy dr. Pállné Lakatos Ilona és a PKE másik nyelvész tanára, dr. Tukacsné Károlyi Margit egyszerre érkeztek egyetemünkre. A tanárnő elmesélte, hogy 30-40 éve ismerik és szakmailag is jól kiegészítik egymást. Mint kiderült úgy találtak egyetemünkre, hogy dr. János Szabolcs, egyetemünk rektora és Kordics Noémi, a PKE másik tanára megkeresték és felkérték őket, hogy legyenek egyetemünk tanárai. A tanárnő számára ez egy nagy kihívást jelentett, és nagy megtiszteltetésnek is tekintette, hogy részt vehet a magyar szak létrehozásában.

Végezetül a tanárnő irodalmi oldalát is megmutatta az eseményen résztvevőknek: elmondta, hogy szívesen olvas Csehovot, de József Attila is örök kedvence marad, hisz ,,az irodalom szerelem számára éppúgy, mint a nyelvészet”.

 

Szegedi Csilla

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s