Mi írtuk · Szövegek

“Hegyre fel, hegyről le”

Pályám emlékezete I. – Beszélgetés Vincze Ferenccel

Taxisofőr, kommunizmus, Erdély, Budapest, irodalom. Elsőre nem épp egybevágó szavak ezek, mégis találni bennük egy közös pontot, amelyre a Pályám emlékezete nevezetű esten derült fény. De pontosan mi is ez? Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, azt mondanám: szakkollégisták beszélgetése tanáraikkal az eddig bejárt életútjukról és szakmai tapasztalataikról. Pontosabban: a Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Tanszék Janus Pannonius Szakkollégiuma által szervezett hosszabb rendezvénysorozatának első felvonása, amelyen ez alkalommal Brok Bernadett és Tóth Bernadett szakkollégisták beszélgettek az esemény meghívottjával, Vincze Ferenc tanár úrral.

1467444_396587473836984_4913509873914119053_nAz estet Biró Annamária tanárnő nyitotta meg, majd átadta a szót Bartók Zsuzsánnának, az esemény névadójának, aki elmondta, hogy a véletlenszerűen eszébe ötlött cím a hangzatosságon túl magába foglalja a beszélgetés esszenciáját és summáját.

A felvezetés a későbbiekben bebizonyosodni látszott.
Megtudhattuk, hogy Vincze Ferenc életének főbb aspektusai között ott van az ingázás is, mely, mint kiderült, korántsem ismeretlen dolog számára, ahogy az sem, hogy az Alföld síkságai egyik pillanatról a másikra változnak át a Királyhágó bérceire – “hegyre föl, hegyről le”.

Marosvásárhelyről költözött Magyarországra még a rendszerváltás idején. Ez volt a kezdete a két ország közötti örök utazásnak. Fel is vetődött a kérdés, hogy a sok teendője mellett – tanár az ELTE-64281_396586627170402_7290795383096661966_nn és egyetemünkön, szerkesztő az It-nél és SZIF-nél – hogyhogy bejött a képbe kisnagy városunk is. A válaszból kiderült, hogy örömteli kihívásként tekinti az itt való oktatást, emellett elmondása szerint kialakul az emberben egy olyan hozzáállás, hogy a mindig jelenlevő bizonytalanság mellett az a biztos, ha az ember folyamatos mozgásban van. Ezen keresztül találhat újabb és újabb stabil pontokat, melyek között akár Nagyvárad is ott lehet.

Mindig menni, mindig máshová, de honnan is? A nem feledhető hovatartozás, az erdélyiség jelen van minden téren. Az évek alatt megtapasztalta, hogy a határ bármely oldalán is van, megbélyegzik. Magyarországon románnak titulálják, Erdélyben pedig „tápos pestinek” vagy magyarországinak. Helyzettől függ, hogy ő hogyan éli ezt meg, de elmondása szerint jó lenne, ha nem ez lenne a meghatározó.
10846194_396587870503611_5452461811111200582_nMunkájában is sokszor visszaköszön a fent említett származás, több kutatásában foglalkozik ezzel.
Ez a kettősség szépírói tevékenységében is jelen van, bár a narrátor hangnemével kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy van az a pont, amikor a lényeg a történetek elmesélésének módján van.
Ne álljanak össze, de ne is essenek szét”, így épül fel legújabb kötete is, mely különálló írásokból áll.

Az est utolsó negyedében felolvasta Albérlet-apokrif című novellájának egy részletét, mely humoros úton mutatja be a bérelt lakások keserédes valóságát.
Meglepetésként később A kopó, a macska és a zöld nadrág esete című művének – későbbi elmondása szerint – ügyes paródiáját és “finom” kritikáját halhattuk Szilágyi  Szilviától.

10383117_396588033836928_5595946803262011016_nKiskorában taxisofőr szeretett volna lenni, majd színészi pályára vágyott, épp ezért jogra jelentkezett. Végül bölcsész lett.
Brok Bernadett és Tóth Bernadett talpraesett kérdésein keresztül megismerhettünk pályájának emlékezetes részeit, ami már így is nagy ívet járt be.

A továbbiakban sok sikert kívánunk neki, a rendezvénysorozat további részére gondolva pedig Dr. Bubót idézném: „Kérem a következőt!”

Földesi Csenge

“Hegyre fel, hegyről le”” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s