Könyvajánló

Primăriei u. 36. sz.

Minden olyan szürke. Az út közepén vékony sávban megmaradt az a sűrű kása, aminek a hóhoz már nem sok köze. A fedett átkelő oázisként bújik meg a két ország találkozásánál, nem is határőrök ezek, hanem valami furcsa, kétféle egyenruhában hozzád lépő beduinok. Az oázison túl, ott is ez a szürkeség és félbehagyottság mindenhol. A villanykaró kifordult a helyéről, egy szürke, persze hogy szürke Dacia belefordult az árokba, és a tájkép nem lenne teljes a semmi közepén mozdulatlanul álló csapzott ló nélkül. Beérsz az első településre, váratlan nyüzsgés, a terepjárókból csak úgy ömlenek az iskolások. Még egy óra, és ott vagy, kiszélesedik az út, megsokasodnak az emberek. Csak kétszer fordulsz rossz felé, fogalmad sincs, merre kell menni, de mintha valami láthatatlan fonál húzna. Egyedül ülsz egy hatalmas tanácsteremben, az interjúra vársz. Megérkeztél.
Mint ahogy ilyenkor nagyon sokan érkeznek meg Váradra. Ezt már nem fogjuk közhely nélkül megúszni: elkezdődik egy nagyon intenzív, kalandokkal teli időszak, és a megérkezés, az első itt töltött napok meghatározóak lesznek a jövőre nézve. A magyar szakosok blogján is elkezdődik most valami új, és az olyan érzékeny idegrendszerű, mindenhol misztikus szimbolikusságot félő én, mint én, óhatatlanul úgy érzi, a két kezdet együtt – túl nagy súly ez egyetlen bölcsészvállra. Hetekig, egy egész nyáron át töprengek, mivel induljon el a magyar szakosok új arculatú blogjának új rovata, a könyvajánló. Ajánljak valami múltbéli kardozós-lábjegyzetelőset? Nyomasztó jelenkori valóságosat? Amerikai egyetemitanárosmelankólikusat? Angol rókás-mesélőset? Kanadai cethalas-családregényeset? Bukolikus anti-amerikaiálmost? Túl sok a lehetőség, nyikorog a bölcsészváll.

Végül zavarba ejtő módon megint egy közhely jön a segítségemre: nem én találom meg a könyvet, hanem ő jön velem szembe a váradi vasútállomás előtt. Feltűnően jól öltözött: szürke zakóruhát visel, amely a legvalószínűtlenebb helyeken fekete paszománygombokkal van tűzdelve. Én éppen taxit keresnék, kezemben spárgára fűzve hat szezámmagos perec, első váradi szerzeményem. Ő szinte belém botlik nagy sietségében.

– Maczelka kolléga?

Megörülök. Most vagyok itt először, nem tudtam, jönnek-e elém. A taxiállomás felé vesszük az utunkat, de a droszt végén, a sárga-piros Daciák mögül kimagaslik egy kétlovas, terebélyes bárka, mi egyenesen oda tartunk. Beledobja a kofferomat, és felugrik, én szólni se merek, szépen melléje telepedek. Ő rendületlenül mesél, nem is tudom elkapni minden szavát, ahogy a rohanó autók idegesen tülkölnek körülöttünk. A körforgalmakban halálfélelmem van, de ő rezzenéstelen arccal meséli az esetet, amikor meglátogatta Molnár Ferencet Budapesten. Vagy amikor az ünnepelt díva helyett a kihívó új tehetséget hozta el a Nőegylet szokásos évi hangversenyére. Mesél vidéki kastélyok jókais emberbölényeiről, hajnalig tartó tivornyákról, párbajokról, kis- és nagy szerelmekről, és persze Krúdyról, akit egyszer ugyanitt ugyanígy kísért (bár – jegyzi meg – ő azért kicsit jobban öltözött). És Adyról, Adyról is nagyon sok szó esik. Még most is megkönnyezi színpadias búcsújukat, el is fordulunk Ady múzeuma felé, odakacsintunk a hatalmas Ady-fejnek. Szépen lassan végigporoszkálunk a sétálóutcán, átvergődünk a Körös-híd csúcsforgalmán, és ráfordulunk a Primărieire. A villamos csak lépésben tud haladni mögöttünk, de izgága csörömpöléséről nem veszünk tudomást. Végül túlzott lendülettel fordulunk be a zöld kapun, a kocsirúd nagy puffanással megakad a betonoszlopban, örökre ottmarad a helye. Megérkeztünk.

Hol is tartottunk? Új év, új arculat, új rovat. Könyvajánló. Nagy Endre (1877-1938) volt a kísérőm, ő írta az Egy város regényét. Szívből ajánlom mindenkinek.

Maczelka Csaba

Primăriei u. 36. sz.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s